Grattis Thea!

Tea

Årets Victor Örnbergs-pristagare blev Thea Hälleberg. Thea, med rötter ifrån Sorsele, förärades priset vid Sveriges släktforskareförbunds släktforskar dagar i Ronneby.

 

Thea har hitintills gett ut två stycken böcker om same- och nybyggarsläkten i Sorsele och planerar två böcker till. Böckerna som sträcker sig från 1600-talet och fram till nutid grundar sig på 40 års forskning. Ett bokverk som kvalificerat henne till det mest prestigefyllda priset, Victor Örnbergs hederspris, som man som släktforskare kan få.

 

Prissumman på tiotusen kronor och ett diplom överlämnades av släktforskarförbundets ordförande Ted Rosvall vid förbundets stämma i Ronneby. Även Sorsele kommun uppvaktade henne vid detta tillfälle med en blomsterbukett.

 

Efter flera år som missionär i Afrika fick hon en kallelse att bli mormon och släktforskning blev då hennes nya kallelse. Hon inledde då den enorma kartläggningen av släkterna i Sorsele och Ammarnäs.

 

Hon anser att det viktigaste hon gjort då det gällt hennes släktforskning är arbetet med bilder. -Kyrkböcker finns kvar så andra kan göra samma forskning om 100 år men vilka människor som finns på fotografierna går för alltid förlorad om det inte dokumenteras nu medan kunskaperna finns-. Hon började själv med att under sina semestrar resa runt i byarna omkring Sorsele och be folk ta fram sina fotoalbum och skaffade sig på så sätt en omfattande bildskatt. En del av dessa bilder har använts i de två böcker som redan kommit ut. I den kommande boken, som blir en stamtavla över den första nybyggaren som kom till Sorsele på 1600-talet, Hans Ersson i Stensund, kommer det fler bilder.

 

Vi vill än en gång gratulera Thea till det fina priset och ser fram emot nästa bok.

 

Kerstin Jacobsson

                                Åter artikelförteckning